Miliony na kształcenie przyszłych fachowców

Brakuje wykształconych prawdziwych fachowców, ale takie inicjatywy jak ta dają nadzieję, że to się zmieni!

Opole realizuje projekt „Wsparcie kształcenia zawodowego w kluczowych dla regionu branżach”. Odbywa się to w partnerstwie z województwem opolskim oraz powiatami: brzeskim, kędzierzyńsko-kozielskim, kluczborskim, krapkowickim, namysłowskim, nyskim, oleskim, prudnickim i strzeleckim.

Dzięki tej inicjatywie miasto zmodernizowało i doposażyło pracownie Centrum Kształcenia Zawodowego  w Zespole Placówek Oświatowych w Opolu. Chodzi o przebudowę i doposażenie bursy na potrzeby stworzenia pracowni gastronomicznych i logistycznej oraz doposażenie pracowni obróbki i technik CNC, OZE i automatyki budowlanej, a także modernizację pracowni obróbki i technik CNC. Przebudowano i doposażono garaże, które zostaną wykorzystane na potrzeby pracowni branży samochodowej. Prace budowlane rozpoczęły się trzy lata temu. Wartość projektu opolskiej części projektu wyniosła: 6 284 753,27 zł, z czego dofinansowanie to aż 4 717 350,81 zł.

– Potrzeba tego projektu wzięła się z rozmów z biznesem. Ludzie z tego środowiska zwracają uwagę, że bardzo brakuje na rynku fachowców z wielu branż – tłumaczy wiceprezydent Opola Maciej Wujec. – Inwestycje z tego projektu dotyczą kształcenia w branżach gastronomicznej, hotelarskiej, motoryzacyjnej i obróbki metali. Mamy nowe możliwości kształcenia fachowców na najwyższym poziomie – dodaje.

Zakupiono wyposażenie m.in. dla pracowni gastronomicznej (m.in. robot kuchenny wielofunkcyjny, szafę chłodniczą, zmywarko – wyparzarkę, wózek kelnerski, piec konwekcyjno – parowy, komputery, terminal restauracyjny i meble). Do pracowni obsługi konsumenta trafiła np. wyciskarka do soków, ekspres do kawy dwugrupowy, zmywarka podblatowa do szkła i mikser koktajlowy barowy. Zastawa obiadowa i garnki gastronomiczne wzbogaciły pracownie barmańską, a  logistyczną tzw. centrum wiertarsko-frezarskie oraz tokarka. Pracownia pojazdów samochodowych ma m.in. trzy auta, endoskop samochodowy i odnośnik dwukolumnowy łapowy. Do tego w strefie blacharskiej jest teraz zgrzewarka blacharska z osprzętem, myjka do pistoletów natryskowych.

– Zaplecze gastronomiczne to ostatni etap dużego projektu, za to najtrudniejszy, bo poza wyposażeniem kuchni przeprowadziliśmy tu szereg prac budowlanych. Pomieszczenia, w których jest kuchnia, to przebudowana bursa – tłumaczy Urszula Kowalczyk, dyrektor Zespołu Placówek Oświatowych w Opolu

Projekt otrzymał dofinansowanie ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Opolskiego na lata 2014-2020.

Dariusz Król

Znawca futbolu, pomysłodawca i były redaktor naczelny ogólnopolskiego tygodnika „Tylko piłka”. W przeszłości także dziennikarz tygodnika i dziennika Gazeta Opolska (m.in. kierownik działu sportowego). Obecnie redaktor magazynu „Opole i kropka” i Czasu na Opole, w których zajmuje się głównie tematami z życia miasta, historią i sportem.

Najnowsze artykuły