Dostawcy dbają, aby było smacznie i zdrowo

W każdą środę i ostatnią sobotę miesiąca w centrum miasta lokalni gospodarze oferują własne specjały. Wyroby z koziego i krowiego sera, przetwory owocowo-warzywne, miody, domowe makarony, soki i inne specjały – wszystko  naturalne.

Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu klientów i stale rosnącej świadomości konsumenckiej, związanej z promowaniem opolskich produktów OT Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu wyszedł z inicjatywą stworzenia „Straganów oPolskich” – miejsca w którym lokalni producenci prowadzą sprzedaż swoich specjałów. Wartością dodatkową jest możliwość rozmowy z wytwórcami, którzy chętnie odpowiedzą na każde pytanie o oferowanym przez siebie produkcie.

Inicjatywa jest również odpowiedzią na oczekiwania konsumentów, którzy chcą dokonywać świadomych wyborów i poszukują produktów wysokiej jakości, wytwarzanych zgodnie ze specyficznymi, często tradycyjnymi metodami produkcji. W miejscu tym dostępne są znakomite produkty wystawców Polska Smakuje. Nabyć można różnego rodzaju mąkę (z Młynu Krasna Góra), kozie sery świeże i wędzone, mleko, jogurty i smarowidła (Kozi Dar Chudoba), ekologiczne syropy i soki (Dariusz Kiesiński). Zaopatrzyć można się także w wyroby cukiernicze ze śląskim kołaczem na czele (Cukiernia Magosz Krapkowice), świeże oleje (Skarby Pól) oraz miody i ziołomiody (Gospodarstwo Pasieczne Piotr Krękiewicz). Kupić można także domowe przetwory, czy makarony (Śląski Bifej) oraz inne przysmaki (Delicious HOME MADE Irena Jasińska).

Każdy opolski producent, który zarejestruje się na stronie www.polskasmakuje.pl może sprzedawać w Straganach oPolskich. Mogą to być Koła Gospodyń Wiejskich, rolnicy prowadzący sprzedaż bezpośrednią lub rolniczy handel detaliczny, dostawy bezpośredni, MOL – sprzedaż marginalną, ograniczoną i lokalną, producenci posiadający certyfikowane produkty regionalne, ekologiczne lub spożywcze, czy też te, które wyróżnia pochodzenie surowców użytych do produkcji czy tradycyjne metody wytwarzania.

Ofertę można sprawdzać każdorazowo przed dniem targowym na profilu FB Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oddział terenowy w Opolu.

Stragany oPolskie czynne są w każdą środę (w godz.10.00 – 16.00) i ostatnią sobotę miesiąca (w godz. 8.00 – 14.00).

 

Dariusz Król

Znawca futbolu, pomysłodawca i były redaktor naczelny ogólnopolskiego tygodnika „Tylko piłka”. W przeszłości także dziennikarz tygodnika i dziennika Gazeta Opolska (m.in. kierownik działu sportowego). Obecnie redaktor magazynu „Opole i kropka” i Czasu na Opole, w których zajmuje się głównie tematami z życia miasta, historią i sportem.

Najnowsze artykuły