Faworki czy chrust? Na warsztaty kulinarne zaprasza Muzeum Wsi Opolskiej

Ostatki to czas, w którym kalorii się nie liczy i  zajada się tłustymi wypiekami. W najbliższą sobotę (1.03) pod okiem prawdziwych gospodyń będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych przygotowywania tradycyjnych faworków.

Faworki powstały przypadkiem – młody cukiernik upuścił na olej pasek ciasta pączkowego, który uformował się w warkocz. Aby uniknąć kary, posypał go cukrem, tworząc nowy przysmak. Początkowo faworki były ciężkie i tłuste, ale z czasem stały się lekkie i chrupiące. Ich nazwa pochodzi od francuskiego faveur (wstążeczka), choć w Polsce w latach 30. XX wielu mówiło się na nie „chrust”. Wywodzące się ze Śląska faworki to tradycyjny karnawałowy smakołyk, a dawniej były także testem kulinarnych umiejętności panien na wydaniu. Dziś to nieodłączny element tłustego czwartku.

– Nazwa faworki to forma bardziej uniwersalna, natomiast chrust to określenie lokalne i korzenie przepisu dot. właśnie Śląska. Zapisy są dla każdego i mamy jeszcze dostępne miejsca, także serdecznie zapraszamy – mówi Jacek Jarosz z Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu.

Warsztaty kulinarne odbędą się w dwóch grupach w godzinach 11.00-13.00 oraz 15.00 – 17.00.

Zapisy pod numerem telefonu: 77 474 30 21, 77 457 23 49 wew. 114, 214, 115. Podczas rezerwacji należy podać dane uczestnika lub grupy, numer telefonu kontaktowego, adres mail.

 

Najnowsze artykuły