Festiwal Opolskich Smaków jeszcze w tym miesiącu

Festiwal Opolskich Smaków to coroczne wydarzenie, które łączy pyszne jedzenie z wyborną muzyką, tworząc niezwykle smaczną i kulturalną atmosferę. Od 23 do 25 sierpnia, na Placu Kopernika, opolanie będą mieli okazję spróbować różnorodnych dań, zarówno tych tradycyjnych, jak i bardzo egzotycznych oraz uczestniczyć w warsztatach kulinarnych i koncertach artystów Craft Music City.

Przed Centrum Handlowym Solaris będzie można odwiedzić Jarmark Produktów Regionalnych, stoiska z kuchnią świata i Food Trucki. Festiwal, to także świetna okazja do degustacji piw o unikatowych smakach i aromatach oraz czas spotkań z pasjonatami gotowania, dzięki którym poznamy bogactwo i różnorodności tradycji kulinarnej naszego regionu. Szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania przygotowywane w kuchni Zamek Bożejów, tułowickiej Dzik i Karp, niemodlińskiej Na Wyspie, czy Ośrodka Leśna Przystań z Grodkowa. Oprócz lokalnych aromatów, w Opolu zapachnie także trawą cytrynową, imbirem i ostrym chilli. A wszystko za sprawą wystawców, którzy oferują świeże japońskie sushi, indyjską aromatyczną pakorę, gruzińskie chaczapuri, libański tabbouleh, czy domowe curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą.

Głównymi gwiazdami Festiwalu będą Martyna Niemiec, która zajęła pierwsze miejsce w popularnym programie „MasterChef Nastolatki” oraz Zuzanna Gutkowska, która w tej samej edycji zajęła miejsce drugie. Martyna wyróżnia się kreatywnością w tworzeniu potraw. Pomimo młodego wieku, jej umiejętności kulinarne są imponujące. Zuzanna natomiast charakteryzuje się dużą wiedzą o kuchni oraz umiejętnością łączenia nietypowych składników w wyjątkowe dania. A wszystko co wspólnie wyczarują, będzie można skosztować i samemu ocenić.

– Gotowanie od dziecka mnie interesowało, choć nie aż tak bardzo. Zawsze gdzieś obok mnie pichciła mama albo babcia. Raczej nie używam gotowych przepisów. Czasami zdarzy mi się jakimś zainspirować, ale zazwyczaj kończy się to potrawą, która nijak ma się do niego. Dużo osób pyta mnie, jaka jest moja ulubiona kuchnia, a ja nie mam pojęcia – śmieje się Martyna Niemiec.

Na Placu Kopernika nie zabraknie także muzyki. I to na najwyższym poziomie. Codziennie odbywać się będą trzy wyjątkowe koncerty. A wszystko za sprawą Craft Music City – konkursu muzycznego, który odkryje oraz przedstawi szerszej publiczności młodych, jeszcze nierozpoznawalnych artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało dziewięciu finalistów, którzy zaprezentują się na scenie festiwalu i powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O tym, kto zwycięży zdecydują uczestnicy imprezy głosując na stronie: www.craftmusiccity.pl

Organizatorami XV Festiwalu Opolskich Smaków są: Miasto Opole, Agencja „Craft Event“, Smaczny Targ, Centrum Handlowe „Solaris“. Partnerzy wydarzenia to: Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A., Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, Lasy Państwowe oraz Narodowe Centrum Polskiej Piosenki.

XV Festiwal Opolskich Smaków

FOOD & MUSIC

Piątek 23 sierpnia 2024 r.

15.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki

15.00 – 18.00 Pokazy karmelarskie i warsztaty z @Panią Karmelarz

15.00 – 18.00 Gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina – Elżbietą Oleksą: Karp po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi

15.00 – 18.00 Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa pomidorowa

18.00              Oficjalne otwarcie festiwalu

18.00 – 19.00 Koncert finalisty Craft Music City*

19.00 – 20.00 Koncert finalisty Craft Music City

20.00 – 21.00 Koncert finalisty Craft Music City

Sobota 24 sierpnia 2024 r.

12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki

12.00 – 17.00 Akademia małych kucharzy – warsztaty kulinarne

12.00 – 13.30 Gotowanie z szefowymi kuchni Zamek Bożejów – Alicją Piskorską, Anną Bielak oraz Aleksandrem Penzai: Pstrąg z poliwody

13.00 – 18.00 Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci. Las i jego dobro.

13.00 – 13.30 Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem?

14.00 – 18.00 Gotowanie z Martyną Niemiec i Zuzanną Gutkowską -zwyciężczynią i finalistką pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”

16.00 – 17.30 Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich

18.00 -19.00 Koncert finalisty Craft Music City*

19.00 – 20.00 Koncert finalisty Craft Music City

20.00 – 21.00 Koncert finalisty Craft Music City

Niedziela 25 sierpnia 2024 r.

12.00 – 18.00 Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki

12.00 – 17.00 Akademia małych kucharzy – warsztaty kulinarne

13.00 – 17.00 Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej  patelni

13.30 – 15.00 Gotowanie z szefem kuchni Ośrodek Leśna Przystań z Grodkowa – Maciejem Żywcem: Miętus w sosie holenderskim z szparagi w sosie z mleka kokosowego, trawą cytrynową i fasolką edamame

15.30 – 17.00 Gotowanie z szefową kuchni Dzik i Karp z Tułowic Kingą Gallą. Mini burger z pulpecikiem z Karpia z sosem holenderskim i salsą z marynowanej cukinii.

16.00- 16.45 Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym

18.00 – 19.00 Koncert finalisty Craft Music City*

19.00 – 20.00 Koncert finalisty Craft Music City

20.00 – 21.00 Koncert finalisty Craft Music City

  •                            Finał konkursu Craft Music City

 

*Craft Music City to wydarzenie, które odkrywa i prezentuje większej publiczności młodych, jeszcze nierozpoznawalnych artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało dziewięciu finalistów, którzy zaprezentują się podczas Festiwalu Opolskich Smaków. Na trójkę z nich czekają nagrody. A kto zwycięży zadecydujecie właśnie Wy! Głosowanie będzie trwało przez 3 dni, w trakcie trwania festiwalu, na stronie craftmusic.pl.

Najnowsze artykuły