Festiwal Opolskich Smaków. Sprawdź plan
Opole miastem festiwali? A jakże! Wystarczy spojrzeć choćby na początek sierpnia – ledwie tydzień mieliśmy przegląd teatrów ulicznych, a już w ten weekend będziemy gościć Festiwal Opolskich Smaków.
Tym razem tematem przewodnim całego wydarzenia będą oryginalne smaki. I to zarówno produktów regionalnych jak i potraw z całego świata oraz piw kraftowych. Impreza ponownie zawita na plac Kopernika, który zostanie podzielony na kilka stref, z czego nie wszystkie tyczyć się będą gastronomi..
Niemniej w pierwszej z nich umiejscowią się wystawcy z regionalnymi produktami. Sery kozie, wędliny, miody, mąki, przetwory to tylko część specjałów regionalnych dostępnych na przygotowanych stoiskach. W strefie piwowarskiej rozkoszujemy się piwami rzemieślniczymi, które do Opola przyjadą wraz z Lotnym Festiwalem Piwa.
W strefie aktywności i zabawy, przygotowanej przez CH Solaris, dzieci będą mogły skorzystać z atrakcji przygotowanych specjalnie dla nich. Znajdziecie tam m.in. tor wrotkarski i ściankę wspinaczkową. Rodzice będą mogli odpocząć w strefie totalnego relaksu, na plaży z leżakami i palmami. W strefie odpoczynku i wytchnienia będzie można posłuchać prelekcji na temat zdrowego trybu życia, jak dbać o ciało i ducha oraz porozciągać się pod okiem specjalistów. Nie zabraknie także rozmów o piwie, warsztatów i pokazów.
Swoje mistrzowskie umiejętności w carvingu zaprezentuje Daniel Bewko, który z warzyw i owoców potrafi zrobić prawdziwe dzieła sztuki. Nie ma sobie równych, co potwierdzają liczne medale i nagrody, w tym złoty medal w ogólnopolskim konkursie w carvingu.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.
Szczegółowy program
PIĄTEK
Godz. 15-18: Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem
– kuchnia vege i fit dla każdego
– idealne ratatuille i buddha bowl
Godz. 17-17.15: Oficjalne otwarcie festiwalu
Godz. 18-18.30: Dyskusja „Czym różni się piwo rzemieślnicze od koncernowego”
Godz. 19-19.30: Konkursy z nagrodami
Godz. 20-22: Zabawa przy muzyce – DJ Paweł Merena
SOBOTA
Godz. 11-12: Joga z Martą Majdecką – świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat oddychania i dobrych emocji
Godz. 12.30-13.30: Finał etapu wojewódzkiego Bitwy Regionów „Polska Smakuje”. Prezentacja Laureatów. Rozmowa ze zwycięskim Kołem Gospodyń Wiejskich;
Godz. 13.30-17.30: Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem.
– jak zrobić idealne naleśniki na słodko i wytrawnie
– tajemnica ciasta na pierogi
– nasza polska specjalność: kiszonki
– kuchnia zero waste: jak nie marnować jedzenia?
Godz. 13.30-14.30: Powrót do formy (ćwiczenia na matach) z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką (zdrowy kręgosłup ulga dla pleców);
Godz. 14.30-15: Dyskusja „Z czego pić piwo – o szkle i nie tylko!”
Godz. 15.30-16: Konkurs wiedzy o piwie z nagrodami. Piwny Klub
Godz. 16-17: Rozmowa z mistrzem Polski carvingu Danielem Bewko. Pokaz carvingu w warzywach i owocach
Godz. 17-18: #akademiapiwnegoklubu, czyli czym się różni degustacja piwa od picia piwa – warsztaty połączone z degustacją (na zapisy)
Godz. 18-19: Licytacja charytatywna dla Pauliny Szargut
Godz. 19-22: Koncert Marka Niedzielskiego na żywo
NIEDZIELA
Godz. 11-12: Joga z Martą Majdecką – świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat wpływu masażu na zdrowie;
Godz. 13:30-17.30: Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem
– viva Italia: idealny makaron i pasta verde
– domowa pizza doskonała
– azjatyckie specjały z woka
– jedzenie jako lekarstwo dla naszego ciała i ducha
Godz. 14-14.30: Piwne podsumowanie dnia wczorajszego – Piwny Klub
Godz. 15-16: Zdrowy kręgosłup – ćwiczenia dla całych rodzin z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką. Rozmowa na temat ruchu i zdrowia w każdym wieku
Godz. 16-17: Warsztaty carvingowe z mistrzem Polski Danielem Bewko
Godz. 17-18: Dyskusja „O rynku piwa w Polsce i Europie”
Godz. 18-19: Koncert zespołu Zakuka
Godz. 20: Oficjalne zakończenie festiwalu.