Jak dbać o odporność? [rozmowa]
Z zielarką Lucyną Dzik rozmawiamy o tym, jak w sezonie infekcji można wzmocnić naturalną odporność organizmu?
– Jakie metody są skuteczne we wspieraniu odporności?
– Wiadomo, że ważne jest to, co jemy i pijemy. W okresie jesienno – zimowym warto przygotowywać rozgrzewające herbatki bogate w składniki aktywne, przede wszystkim w witaminę C, czyli sok z cytryny, maliny czy żurawinę. Bardzo ważnym składnikiem w diecie budującym odporność jest cynk, który w naturalnej postaci występuje w pestkach dyni oraz selen w postaci orzechów brazylijskich. Świetnym sposobem jest używanie przypraw takich jak imbir oraz kurkuma i cynamon.
– Jakie zioła wspomagają naszą odporność?
– Jeżeli chodzi o gotowe preparaty ziołowe to zawierają one przede wszystkim składniki przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Do grupy ziół wspierających naszą naturalną odporność należą m.in.: czystek, echinacea, czyli jeżówka purpurowa oraz produkty bogate w witaminę C, takie jak: acerola, czyli gatunek wiśni z Brazylii oraz dzika róża i berberys. Bardzo polecam również olejek z oregano, który działa przeciwzapalnie i wspiera mikroflorę jelitową. Ważne jest aby poprawiać funkcjonowanie naszego przewodu pokarmowego, bowiem od jego prawidłowego funkcjonowania zależy wchłanialność składników budujących naszą odporność.
– Jak osoby borykające się z problemami żołądkowymi mogą poprawić ich funkcjonowanie, szczególnie jesienią, gdy objawy się nasilają?
– Na pewno świetnym środkiem jest colostrum (wariant bez laktozy) oraz napary z siemienia lnianego – czy to wersji naparów z ziarenek tworzących kisiel czy zmielonego lnu oraz olej rokitnikowy. Dieta odgrywa kluczowe znaczenie, ważne aby unikać produktów prozapalnych – szczególnie cukru. Ważne jest stosowanie żywności probiotycznej, czyli na przykład kiszonek lub probiotyków. Teraz dostępne są na rynku zarówno w kapsułkach, jak i w postaci płynnej. Coraz częściej do kuracji przeciwzapalnych włączane są grzyby pochodzące z medycyny wschodniej typu typu shitake czy reishi.
– Czy suplementacja witaminą D pomoże w miesiącach, w których jesteśmy narażeni na mniejszą ekspozycję na słońce?
– Ja osobiście wykonując badania, otrzymałam wynik, który wskazywał na jej niedobór w diecie. Jestem zwolenniczką jej przyjmowania w dawce 4000 tysięcy jednostek dla osób dorosłych. Działa pozytywnie na kości, poprawia nastrój – działając przeciwdepresyjnie. Co istotne należy ją przyjmować z witaminą K2, aby ułatwiać jej wchłanianie do układu kostnego. Najlepsza jest w postaci oleju np. na oliwie z oliwek lub oleju krokoszowym, ponieważ wtedy najlepiej się wchłania.
– Czy poleca Pani produkty pszczele? Jeśli tak to które?
– Pierwsze miejsce zajmuje propolis. Następnie pyłek kwiatowy, który jest bombą witaminową bogatą w minerały i aminokwasy, poprawiającą wyniki krwi i wspomagającą układ nerwowy. Kolejny świetny preparat to mleczko pszczele, którym żywi się sama królowa. Polecam również pierzgę i miód manuka. To gatunek powstający z nektaru, który pszczoły zbierają z drzewa herbacianego działającego przeciwzapalnie i przeciwwirusowo na ludzki organizm.
– A co z najmłodszymi – jak wspierać maluchy w infekcjach?
– Bardzo fajnym składnikiem jest czarny bez, który często występuje w różnego rodzaju syropach i preparatach przeciwwirusowych. Miody podajemy od trzeciego roku życia lub wcześniej po konsultacji z lekarzem. Dobrym składnikiem jest także dzika róża bogata w witaminę C.