Jak przyrządzić świątecznego karpia? Te przepisy warto sprawdzić
Zapach świąt unosi się w powietrzu – tak samo jak woń dwunastu potraw, które pojawią się podczas wigilijnej wieczerzy. Jednym z takich dań jest świąteczny karp. Możliwości jego podania jest całkiem sporo. Prezentujemy dla was kilka ciekawych przepisów na przygotowanie tej ryby na święta.
1. Zupa rybna
Tradycyjna forma podawania karpia to coś z czym kojarzymy wigilię. Jednak jeśli jesteśmy zwolennikami taki potraw jak barszcz czy grzybowa – mamy propozycję na jeszcze trzecią zupę.
Składniki: 1,5 kg karpia, 1 kg drobnych rybek, takich jak np. Jazgacz, ziemniaki, 3 pomidory, 2 marchewki, 3 papryki, ostra papryka, 4 cebule, pietruszka, papryka mielona słodka, mielona kurkuma, sól, pieprz, bazylia, oregano, 200 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Z karpia zrobić filety. Zrobić wywar z 2 litrów wody, drobnych ryb oraz głowy i płetw karpia, włoszczyzny, pomidorów i oliwy z oliwek. Następnie podsmażyć na oliwie cebulę, pietruszkę, marchewki i pomidory, dodać paprykę, papryczkę chilli. Wszystko razem zagotować (za wyjątkiem filetów). Następnie przelać przez gęste sito i dołożyć do zupy zfiletowane karpie. Na końcu należy gotować przez 15 minut i zupa rybna jest gotowa.
2. Karp smażony
Jeden z najczęściej występujących rodzajów karpia na świątecznych stołach. Dzięki szybkiemu i prostemu przyrządzeniu można skupić się na innych, bardziej czasochłonnych wigilijnych daniach. Warto jednak pamiętać, że odpowiednie proporcje to klucz do sukcesu.
Składniki:
Przygotowanie: Masło przełożyć do emaliowanego garnka. Rozpuszczać na małym ogniu. Zdejmować sukcesywnie biały kożuszek pianę, który zbiera się na wierzchu. Od czasu do czasu zamieszać i pilnować przez około godzinę, aby się nie spaliło. Następnie przesadzić przez gazę. Wlać do słoika i wstawić do lodówki. Filety z karpia bez skóry posolić, panierować w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na gorącym maśle z 2 stron na złoty kolor.
3. Kuleczki z karpia na ciepło
Jeśli nie lubimy spotykać ości w każdym kawałku ryby oraz naszymi gośćmi są małe dzieci – ta propozycja jest wręcz obowiązkowa. Danie również dobrze sprawi się na zimno jako ciekawa przystawka.
Składniki: 1,5 kg karpia, duża cebula, bułka tarta, szklanka mleka, sól, pieprz, ewentualnie ocet winny
Przygotowanie:
Karpia oczyścić, odciąć głowę, polać wrzątkiem i zedrzeć ostrym nożem wierzchnią skórę. Oddzielić mięso od ości. Kręgosłup gotować w małej ilości wody przez około 10 minut. Obrać z niego mięso i połączyć z wcześniej zmielonym surowym mięsem. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, namoczoną w mleku i odciśniętą. Bułkę oraz przyprawy. Wymieszać to wszystko na jednolitą masę i formować w kulki wielkości włoskiego orzecha. Potem obtaczać je w tartej bułce i smażyć na oleju. Podawać z puree ziemniaczanym i zieloną sałatką lub kiszoną kapustą. Pozostałe kulki już zimne. Można zadać winną zalewą od sobą i podawać jako zakąskę.
4. Karp smażony po wędkarsku na miodzie
Lokalny opolski przepis łączący tradycyjną metodę smażenia karpia z nowoczesnym doborem składników.
Składniki: 1 kg karpia, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, ostry sos sojowy, łyżka miodu, mąka
Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić, pokroić w dzwonka, przekroić na pół. Będą płaskie i lepsze do smażenia. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wymieszać i pozostawić na Minimum godzinę pod przykryciem. Przed smażeniem kawałki ryby obtoczyć w mące. Po usmażeniu ryby, plasterki cebuli, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor.
5. Karp w śmietanie po przygorzelsku
Delikatny i aromatyczny – tak można określić karpia w śmietanie, który pojawia się na wigilijnych stołach. Choć przepisów jest dużo, warto z nich wybrać taki, który jednocześnie podkreśli smak ryby oraz wszystkie jego dodatki.
Składniki: Dzwonka karpia, masło klarowane, cebula, gęsta kwaśna śmietana, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przyrządzanie:
Dzwonka karpia natrzeć solą i pieprzem. Przełożyć talarkami cebuli i odstawić na 2 godziny. Następnie oddzielić dzwonka karpia od cebuli i usmażyć je na maśle. Cebulę udusić do miękkości. Następnie ułożyć rybę na brytfannie, obłożyć cebulę i zalać śmietaną wymieszaną z dużą ilością drobno pokrojonej pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dusić chwilę pod przykryciem i podawać z chlebem lub ziemniakami.
Karp niewątpliwie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, Jednak wcale nie musi tylko z tym czasem. Na Opolszczyźnie, gdzie tradycje kulinarne są pielęgnowane od pokoleń – Karp jest również składnikiem wielu dań, więc To okazja, aby wypróbować coś nowego, ale też by sprawić, że karp zagości na nasze stoły przez cały rok.
Przepisy wzięte zostały ze specjalnego przewodnika kulinarnego Lokalnej Grupy Rybackiej Opolszczyzna. Autorami potraw są zrzeszeni rybacy, kucharze oraz restauratorzy.