Na wynos z własnym kubkiem

Od 1 lipca do baru, restauracji, sklepu, który oferują napoje na wynos możesz przyjść z własnym kubkiem. Obsługa nie może ci odmówić obsłużenia. Więcej, w niektórych sieciach, na przykład w restauracjach McDonald’s, jeśli nie masz własnego kubka, możesz kupić kubek wielorazowego użytku YourCup i z niego korzystać.

Nowe przepisy to kontynuacja dyrektywy unijnej, która ogranicza dostępność jednorazowych opakowań i sztućców. W jej ramach od 1 stycznia tego roku jako konsumenci płacimy dodatkowo za jednorazowe kubki i opakowania, to efekt opłat, które ponoszą handel i gastronomia używający je przy sprzedaży żywności.

Od 1 lipca w Polsce zaczęła też obowiązywać unijna „dyrektywa plastikowa”, która zakazuje produkcji i sprzedaży jednorazowych produktów plastikowych, m. in, kubków i słomek. A od przyszłego roku nie będą dostępne nawet balony mocowane na plastikowych patyczkach.  Alternatywą mają być materiały biodegradowalne.

Ograniczenie plastiku to nie tylko kwestia ochrony środowiska, ale również naszego zdrowia. Jak obliczyli australijscy naukowcy University of Newcastle – przeciętny człowiek zjada w ciągu tygodnia 5 gramów mikroplastiku, czyli to tak jakby połykał co 7 dni  zakrętkę plastikowej butelki. Jeśli sytuacja się nie poprawi przeciętny człowiek w ciągu 79 lat życia spożyje 20 kilogramów mikroplastiku. Spożycie  można ograniczyć poprzez rezygnację z konserw (większość puszek zawiera związek BPA), herbaty w torebkach (miktroplastik też tam jest), plastikowych  butelek, plastikowych opakowań żywności. Mikroplastik jest wszędzie, nawet w soli morskiej (kilo soli może zawierać 600 cząstek mikroplastików). Ryby przez nas spożywane masowo mylą plastik z pokarmem.

Zanieczyszczenie plastikiem jest globalnym zagrożeniem naszego środowiska. Szacowano, że w 2016 roku globalna emisja plastiku do jezior, rzek i oceanów wahała się od 9 do 23 milionów ton a podobna ilość rocznie odkłada się w ekostystemach na lądzie. Naukowcy podkreślają, że jeśli nie ograniczymy stosowania plastiku, do roku 2025 te wartości ulegną podwojeniu.

 

Najnowsze artykuły