Nowy kierunek na Politechnice Opolskiej. Będzie nim dietetyka i jakość żywności

Osoby, które w przyszłym roku akademickim zdecydują się podjąć studia na Politechnice Opolskiej będą mieć do wyboru nowy kierunek. Dietetyka i jakość żywności to nowa ścieżka kształcenia na tej uczelni, która łączy nauki medyczne, nauki o zdrowiu, nauki rolnicze oraz nauki inżynieryjno-techniczne.

Studenci zdobędą wiedzę m.in. z zakresu: dietetyki i żywienia człowieka w różnych stanach fizjologicznych; żywienia zbiorowego; psychologii i psycho dietetyki; systemów jakości i bezpieczeństwa żywności; najnowszych technologii przetwarzania surowców spożywczych i metod oceny jakości żywności – przekazuje Anna Kułynycz, rzeczniczka prasowa Politechniki Opolskiej.

Jak informują władze Politechniki, pojawienie się tego kierunku na liście oferty dydaktycznej jest odpowiedzią na zmiany, jakie zachodzą obecnie na rynku oraz wykazuje na konieczność kształcenia w tym kierunku, w związku z rosnącym problemem zaburzenia odżywiania.

Z danych Narodowego Funduszu Zdrowia wynika, że nadwagę ma już trzech na pięciu dorosłych Polaków. Z otyłością zmaga się już 13% chłopców i 5% dziewczynek. Przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także umieramy. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 mln osób na świecie – podaje rzeczniczka Politechniki Opolskiej.

Oprócz tego władze uczelni powołują się na inne badania, które wykazują, iż pojawia się także coraz więcej chorób dieto zależnych.

Dietetyka i jakość żywności to praktyczny, unikatowy w skali kraju kierunek, ponieważ dotyczy nie tylko kwestii związanych z prawidłowym odżywianiem się czy promocją zdrowia. Odpowiada także na wyzwania związane z szybkimi przemianami technologicznymi współczesnego świata: absolwenci tego kierunku mogą pracować również w przemyśle spożywczym czy też w instytucjach zajmujących się kontrolą żywności pod względem jej jakości i bezpieczeństwa – dodaje Kułynycz.

Zdjęcie: Pixabay.com

Jakub Koziarz

Dziennikarz, autor tekstów, zajmuje się fotografią, realizacją wideo oraz montażem filmów. W Czasie na Opole zajmuje się tematami kulturalnymi, tj. promocją wydarzeń miejskich oraz ich relacjonowaniem.

Najnowsze artykuły