Nutricia w Opolu ma już 75 lat

Zakład Produkcyjny Nutricia w Opolu to nowoczesna i największa fabryka grupy spółek Danone w Europie. Firma, która obchodzi jubileusz 75-lecia wytwarza wartościową żywność, która trafia do najbardziej wymagających konsumentów – niemowląt i małych dzieci na całym świecie.

Nutricia wspiera jednocześnie rozwój regionu oraz polskiej gospodarki, współpracując z polskimi dostawcami mleka, warzyw i owoców oraz konsekwentnie wzmacnia eksport, który obecnie obejmuje aż 120 krajów na 5 kontynentach. Korzenie Nutricia w Opolu sięgają lat 40. XX wieku, kiedy to fabryka specjalizowała się w produkcji kawy zbożowej. Z czasem zakłady się rozwinęły, zmieniając jednocześnie profil swojej działalności. W 1962 roku rozpoczęły produkcję odżywek dla dzieci, a w 2007 roku dołączyły do grupy spółek Danone. Dziś Nutricia to lider rynku żywności specjalistycznej w Polsce, który oferuje produkty marek Bebiko 2, Bebilon 2 i BoboVita. W opolskim zakładzie powstają mleka modyfikowane oraz żywność wspierająca rozszerzanie diety najmłodszych – kaszki, posiłki, przeciery i musy owocowe.

Nutricia Zakłady Produkcyjne w Opolu to nowoczesne rozwiązania przemysłowe, a także wsparcie dla lokalnego rozwoju. – Jesteśmy dumni, mogąc odpowiadać na kluczowe potrzeby regionu i jego mieszkańców. Naszą działalność zauważają i doceniają inni, czego dowodem są liczne nagrody, jakimi zostaliśmy wyróżnieni. Wielokrotnie zdobywaliśmy tytuł Ambasadora Polskiej Gospodarki, byliśmy także laureatem Opolskiej Marki oraz Opolskiej Nagrody Jakości. Wszystkie te wyróżnienia to dla nas ogromny powód do dumy, ale też wielka motywacja do dalszych działań – mówi Katarzyna Rudzińska, Dyrektor ds. Personalnych w Nutricia Zakłady Produkcyjne.

Aby wspierać lokalną społeczność firma realizuje programy inicjowane przez swoich pracowników. Jednym z nich jest powstała w 2007 roku akcja Supporting Life, która niesie pomoc podopiecznym Domu Dziecka w Tarnowie Opolskim. W ramach programu wspierane są również inne lokalne ośrodki, takie jak Hospicjum dla Dzieci w Opolu oraz Dom Matki i Dziecka w Grudzicach. Spółka stworzyła także program wolontariatu pracowniczego. Obejmuje on inicjatywy skupiające się wokół promowania zdrowego stylu życia, bezpieczeństwa i działania na rzecz środowiska.

Nutricia od lat konsekwentnie działa również na rzecz zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. To właśnie z myślą o najmłodszych konsumentach powstał zainicjowany przez Fundację Nutricia program 1000 pierwszych dni dla zdrowia. Jego celem jest edukacja na temat roli żywienia na wczesnych etapach życia człowieka oraz budowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.

Firma oferuje wartościową żywność, która powstaje przy jednoczesnym poszanowaniu zasobów naturalnych. – Składniki, które wykorzystujemy do produkcji żywności, pozyskujemy w sposób zrównoważony, a jednocześnie nieustannie doskonalimy nasze opakowania, by minimalizować ich wpływ na środowisko. W samym zaś zakładzie wdrożyliśmy zieloną politykę, co przełożyło się na znaczącą redukcję zużycia wody i energii oraz ograniczenie emisji dwutlenku węgla – dodaje Andrzej Drosik, Dyrektor Przemysłowy Nutricia Zakłady Produkcyjne w regionie Europy Środkowej.