Opolski Festiwal Smaków. To był niesamowity weekend [ZDJĘCIA]
Tysiące Opolan i turystów, mnóstwo jedzenia, warsztaty z kucharzami a na dokładkę przegląd młodych zespołów rywalizujących w konkursie Craft Music City. Bez wątpienia był to jeden z najbardziej intensywnych weekendów podczas tegorocznych wakacji.
Przez trzy dni na Placu Kopernika można było nie tylko jeść ale też obserwować przy pracy prawdziwych mistrzów. Swoimi pomysłami na nietuzinkowe dania dzielili się Elżbietą Oleksa z restauracji Na wyspie w Niemodlinie, Adrian Feliks znany m.in. z programu TOP CHEF, Alicja Piskorska, Annaą Bielak oraz Aleksander Penzai z Zamku Bożejów, Karol Kus z kanału „Masz to w lesie”, Martyna Niemiec i Zuzanna Gutkowska czyli zwyciężczyni i finalistka pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”. Swoje specjału przygotowali także Maciej Żywiec z Ośrodka Leśna Przystań w Grodkowie, Kinga Galla z restauracji Dzik i Karp z Tułowic. Natomiast o tworzeniu słodkości opowiadała @Pani Karmelarz.
Jednak Opolski Festiwal Smaków to nie tylko jedzenie ale też muzyka. Tradycją stał się konkurs Craft Music City odkrywający młode zespoły. W tym roku na scenie zaprezentowali się zespoły: Gnomm, EmceOne Free Road, Dopamina, Kilka czułości, Misscore, Serpents, Kolumbia, Bronx7 oraz Basia Giewont.
Nie zabrakło także wystawców, wykładów oraz pokazów kół gospodyń wiejskich.