Przed nami najsmaczniejszy weekend w roku [ZDJĘCIA]

Oficjalnie 15. Opolski Festiwal Smaków rozpocznie się o godzinie 18:00 jednak już teraz można kosztować przysmaków z całego świata. Na Placu Kopernika już rozstawione są stanowiska wystawców, a o 15:00 rozpoczną się pierwsze warsztaty i pokazy.

Na Opolan i turystów przygotowano okazy karmelarskie i warsztaty z @Panią Karmelarz, gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina – Elżbietą Oleksą, która przygotuje karpia po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi. Swoje specjały przygotuje także Adrian Feliks z programy Top Chef. A będzie to taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa. Wszystkie pokazy rozpoczną się o 15:00 i potrwają do 18:00.

O tej godzinie nastąpi też oficjalne otwarcie Opolskiego Festiwalu Smaków, a tuż po nim koncerty Craft Music City. To wydarzenie, które odkrywa i prezentuje większej publiczności młodych, jeszcze nierozpoznawalnych artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało dziewięciu finalistów, którzy zaprezentują się podczas Festiwalu Opolskich Smaków. Na trójkę z nich czekają nagrody. A kto zwycięży zadecydujecie właśnie Wy! Głosowanie będzie trwało przez 3 dni, w trakcie trwania festiwalu, na stronie craftmusic.pl.

Opolski Festiwal Smaków potrwa do niedzieli.

 

PROGRAM
Piątek 23 sierpnia 2024 r.

15.00 – 18.00    Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
15.00 – 18.00    Pokazy karmelarskie i warsztaty z @Panią Karmelarz
15.00 – 18.00    Gotowanie z szefową kuchni restauracji Na Wyspie z Niemodlina – Elżbietą Oleksą: Karp po niemodlińsku oraz rosół z karpia z kluseczkami rybnymi
15.00 – 18.00    Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Taco z szarpanym indykiem, papryka chipotles, quacamole oraz salsa pomidorowa

18.00                    Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00 – 19.00     Koncert Craft Music City – zespół Gnomm
19.00 – 20.00     Koncert Craft Music City – zespół EmceOne Free Road
20.00 – 21.00     Koncert Craft Music City – zespół Dopamina

Sobota 24 sierpnia 2024 r.

12.00 – 18.00     Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00 – 17.00     Akademia małych kucharzy – warsztaty kulinarne
12.00 – 13.30     Gotowanie z szefowymi kuchni Zamek Bożejów – Alicją Piskorską, Anną Bielak oraz Aleksandrem Penzai: Pstrąg z poliwody
13.00 – 13.30     Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem?
13.00 – 17.00     Gotowanie z Karolem Kusem (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
13.00 – 18.00     Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci. Las i jego dobro.
14.00 – 18.00     Gotowanie z Martyną Niemiec i Zuzanną Gutkowską -zwyciężczynią i finalistką pierwszej edycji programu „MasterChef Nastolatki”
16.00 – 17.30     Prezentacja Kół Gospodyń Wiejskich
18.00 – 19.00     Koncert Craft Music City – zespół kilka czułości
19.00 – 20.00     Koncert Craft Music City – zespół Misscore
20.00 – 21.00     Koncert Craft Music City – zespół Serpents

Niedziela 25 sierpnia 2024 r.

12.00 – 18.00     Jarmark Produktów Regionalnych, Smaki Świata, Piwa Rzemieślnicze i Food Trucki
12.00 – 17.00     Akademia małych kucharzy – warsztaty kulinarne
13.30 – 15.00     Gotowanie z szefem kuchni Ośrodek Leśna Przystań z Grodkowa – Maciejem Żywcem: Miętus w sosie holenderskim z szparagi w sosie z mleka kokosowego, trawą cytrynową i fasolką edamame
15.30 – 17.00     Gotowanie z szefową kuchni Dzik i Karp z Tułowic Kingą Gallą: Mini burger z pulpecikiem z Karpia z sosem holenderskim i salsą z marynowanej cukinii
16.00 – 16.45     Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym
18.00 – 19.00     Koncert Craft Music City – zespół Kolumbia
19.00 – 20.00     Koncert Craft Music City – zespół Bronx7
20.00 – 21.00     Koncert Craft Music City – Basia Giewont
21.30                   Finał konkursu Craft Music City

 

 

Najnowsze artykuły