Świąteczne menu

Święta to czas, który kojarzy się nie tylko ze spotkaniami z bliskimi, ale także z wyjątkowymi daniami. Świąteczne potrawy w postaci grzybów, czy kapusty nie posłużą każdemu. Dr Joanna Gruszka – dietetyk kliniczny opowie jak utrzymać równowagę w diecie podczas Świąt.

– Kapusta z grochem i grzybami, czy uszka nie posłużą każdemu. Czy to prawda?

Jeśli mamy do czynienia ze zdrową osobą to nie ma powodu, żeby rezygnowała z barszczu z uszkami, czy na przykład z kapusty z grochem i grzybami. Natomiast jest na pewno grupa osób, która po takim świątecznym menu nie będzie czuła się dobrze. Każdy kto cierpi na stany zapalne żołądka lub nieswoiste zapalenia jelit musi z takich potraw zrezygnować, dostosować swoją dietę i zmienić ją na bardziej lekkostrawną. Natomiast wśród moich pacjentów obserwuję, że u wielu osób występują zaburzenia składu flory bakteryjnej i to jest dosyć częsty problem. Jeżeli już mamy dolegliwości  w postaci nadmiernych wzdęć, biegunek i bólów brzucha, to typowe menu świąteczne będzie niekorzystne i należy je zmodyfikować.

– Co możemy zrobić? Czy są jakieś przepisy na zdrowsze wersje popularnych potraw świątecznych?

– Jeśli chcemy dokonywać zdrowszych wyborów, to mamy do dyspozycji kilka dobrych rozwiązań. Niekoniecznie musimy smażyć karpia w panierce na tłuszczu. Możemy go upiec na przykład na blaszce w piekarniku bez tłuszczu i ryba nadal będzie bardzo smaczna, a będzie zdecydowanie bardziej lżej strawna. Możemy zamienić grzyby leśne na pieczarki – chociaż ciągle są to produkty wzdymające, i nie każda osoba będzie je dobrze tolerować. Osoby cierpiące na celiakię lub nieceliakalną nadwrażliwość na gluten nie powinny robić wyjątków na święta i nie powinny rezygnować z ograniczeń, które stosują na co dzień. Mamy do dyspozycji dużą ilość przepisów bezglutenowych, na przykład na pierogi z siemienia lnianego.

– A co ze słodkościami?

– Serniki, makowce są przepysznymi ciastami i z pewnością znajdą się na wielu stołach. Ważne żebyśmy je jedli z umiarem. Makowiec jest ciastem wyjątkowo bogatym w składniki mineralne i ma na przykład mnóstwo wapna. Jeśli chodzi o słodkości to dobrym wyborem jest wybieranie słodyczy typu keto. Jeśli chcemy zrobić nasze ulubione ciasto, na przykład sernik, to zamiast cukru lub miodu użyjmy erytrytolu, lub zmniejszmy ilość cukru o połowę. Będzie to dobre rozwiązanie dla osób z cukrzycą lub stanami przedcukrzycowymi.

– A jakie są rekomendacje dotyczące napojów alkoholowych podczas Świąt? Czy lampka wina nam zaszkodzi?

– W najnowszych zaleceniach uważa się, że każda ilość alkoholu ma działanie rakotwórcze. Tak naprawdę starajmy się go spożyć jak najmniej i nie ma jego bezpiecznej dawki. Faktycznie, jeśli chcemy świętować w gronie rodzinnym wybierzmy raczej wytrawne, a nie słodkie wino i słabszy alkohol, aniżeli te mocne.

– Jakie strategie możemy zastosować, by czuć się dobrze po obfitym, świątecznym posiłku?

– Dobrym rozwiązaniem będzie włączenie aktywności fizycznej – oczywiście na tyle, na ile każdy może sobie pozwolić. Spróbujmy przynajmniej wyjść na spacer po posiłku, bo wtedy będziemy lepiej się czuli i spożytkujemy nadmiary kaloryczne, które zjedliśmy przy świątecznym stole.

Najnowsze artykuły