Tradycja, która smakuje — wielkanocny koszyczek

Wielka Sobota to czas gdy w kościołach i na placach parafialnych gromadzą się tłumy wiernych. W rękach trzymają starannie przygotowane koszyczki, misternie przystrojone koronkowymi serwetkami, bukszpanem i wiosennymi kwiatami. To święconka — jedna z najpiękniejszych i najbardziej symbolicznych tradycji Wielkanocy w Polsce.

Choć na pierwszy rzut oka może wyglądać jak zwykły zestaw śniadaniowy, to zawartość wielkanocnego koszyczka od lat się nie zmienia, a każdy produkt ma swoje znaczenie. Jajka symbolizują nowe życie i zmartwychwstanie Chrystusa, chleb — ciało Jezusa, sól — oczyszczenie, a baranek z cukru lub ciasta — triumf życia nad śmiercią. Nie może też zabraknąć wędliny i chrzanu. Pierwsza mówi o dostatku i przezwyciężeniu postu, drugi — o sile i pokonaniu cierpienia. W niektórych regionach do koszyka wkłada się również ser, ciasto i masło, często uformowane w ozdobne kształty.

Mimo zmieniających się czasów, święcenie pokarmów wciąż cieszy się ogromną popularnością. Nawet ci, którzy nie uczestniczą regularnie w liturgii, nie rezygnują z tego symbolicznego aktu. Tradycja — choć zakorzeniona w historii — wciąż znajduje swoje miejsce we współczesnym świecie. A w tym wszystkim jedno pozostaje niezmienne: radość, z jaką całe rodziny niosą swoje koszyczki do kościoła oraz chwile, gdy po poświęceniu wracają do domu, gotowi na świętowanie Zmartwychwstania.

Najnowsze artykuły