Witaminy nie zmniejszają ryzyka zgonu przez COVID-19

Naukowcy z Uniwersytetu w Toledo przeprowadzili badania, z których wynika, że przyjmowanie witamin C, D3 czy cynku, nie zmniejsza ryzyka zgonu z powodu koronawirusa.

Na początku pandemii lekarze wypróbowywali różne mikroskładniki odżywcze jako potencjalne terapie nowej choroby. Obecnie nie ma dowodów na to, że takie strategie działają. Mimo tego ciągle obserwujemy duże zainteresowanie nimi, a niektórzy promują nawet przyjmowanie suplementów jako alternatywę dla bezpiecznych i sprawdzonych szczepionek – pisze główny autor publikacji, dr Azizullah Beran.

Podczas prowadzenia badania nie wykazano żadnego zmniejszenia śmiertelności osób leczonych witaminą D3, C czy cynkiem. Nie było żadnej różnicy pomiędzy pacjentami przyjmującymi mikroskładniki odżywcze, a tymi, którzy nie.

Niewykluczone jednak, że stosowanie witaminy D3 może mieć związek z niższymi wskaźnikami intubacji, jak i krótszym pobytem w szpitalach. Aby to jednak potwierdzić – trzeba przeprowadzić kolejne badania. 

Badanie zostało przeprowadzone na łącznie ponad 5600 chorych. 

Najnowsze artykuły