Witaminy nie zmniejszają ryzyka zgonu przez COVID-19
Naukowcy z Uniwersytetu w Toledo przeprowadzili badania, z których wynika, że przyjmowanie witamin C, D3 czy cynku, nie zmniejsza ryzyka zgonu z powodu koronawirusa.
– Na początku pandemii lekarze wypróbowywali różne mikroskładniki odżywcze jako potencjalne terapie nowej choroby. Obecnie nie ma dowodów na to, że takie strategie działają. Mimo tego ciągle obserwujemy duże zainteresowanie nimi, a niektórzy promują nawet przyjmowanie suplementów jako alternatywę dla bezpiecznych i sprawdzonych szczepionek – pisze główny autor publikacji, dr Azizullah Beran.
Podczas prowadzenia badania nie wykazano żadnego zmniejszenia śmiertelności osób leczonych witaminą D3, C czy cynkiem. Nie było żadnej różnicy pomiędzy pacjentami przyjmującymi mikroskładniki odżywcze, a tymi, którzy nie.
Niewykluczone jednak, że stosowanie witaminy D3 może mieć związek z niższymi wskaźnikami intubacji, jak i krótszym pobytem w szpitalach. Aby to jednak potwierdzić – trzeba przeprowadzić kolejne badania.
Badanie zostało przeprowadzone na łącznie ponad 5600 chorych.