Można już kosztować XIII Festiwalu Opolskich Smaków

Wyśmienite jedzenie w połączeniu z dobrą muzyką to wspaniała sprawa, a właśnie to czeka na opolan od dziś do niedzieli włącznie w ramach XIII Festiwalu Opolskich Smaków.

Na Placu Kopernika już stoją domki wystawiennicze z pysznościami nie tylko z całej Polski, ale i ze świata. Nie brakuje również Food Trucków i piw rzemieślniczych. Nie lada gratką będą pyszności z polskich lasów. Podczas tegorocznej imprezy promowane będą m. in. dania z dziczyzny, miodów oraz owoców leśnych. Powstała także odpowiednia strefa, która zapewni wypoczynek dla odwiedzających.

Przez cały festiwalowy weekend jego uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach i pokazach mistrzów kulinarnych. Do naszego miasta przyjadą kucharze znani z popularnych programów kulinarnych: Klaudia Budny i Rafał Fidyt czyli finaliści MasterChefa oraz Adrian Feliks uczestnik programu Top Chef. Kucharze wyczarują wiele pyszności, których oczywiście będzie można skosztować. Nie zabraknie także festiwalowej piekarni, w której z udziałem mieszkańców powstawać będą pyszne polskie chleby i ukraińskie słodkości. Swoje dania i lokalne smakołyki zaprezentują również Koła Gospodyń Wiejskich oraz restauracje skupione na szlaku kulinarnym „Opolski Bifyj“.

W trakcie imprezy nie zabraknie także atrakcji muzycznych. „Na pierwszy ogień” pójdzie choćby Magdalena Meg Krzemień czyli zwyciężczyni tegorocznych „Debiutów” w ramach 59 edycji KFPP. Po niej na scenie pojawi się Sandra Rugała, która zaśpiewa największe przeboje polskiej muzyki rozrywkowej. W kolejnych dniach nie porcję jazzu, soulu i rocka zaserwuje Mary Drama, natomiast największe przeboje polskiego kin zaprezentują Take Style Project z Żanetą Plotnik na czele. Wystąpi również Marek Niedzielski, którego utwory z debiutanckiej płyty idealnie nadają się na letnie, słoneczne wieczory.