Ekspresy gastronomiczne – jakie urządzenie wybrać?

MATERIAŁ PROMOCYJNY

Co powiesz na to, żeby serwować swoim gościom aromatyczną, smaczną, pobudzającą kawę – taką, jakiej potrzebują, i to w łatwy sposób? Do tego właśnie służą ekspresy gastronomiczne, czyli urządzenia kawowe powstałe z myślą o potrzebach kawiarni, restauracji, hoteli i innych biznesów z branży HoReCa. Jak spośród wielu dostępnych modeli wybrać taki, który spełni wszystkie kawowe potrzeby w Twojej firmie? Kluczem do sukcesu jest umiejętność zwrócenia uwagi na najważniejsze cechy i parametry.

Podsumowanie:

  • Ekspresy gastronomiczne to – jak sama nazwa wskazuje – urządzenia dedykowane branży gastronomicznej. Sprawdzają się też w hotelarstwie, dlatego można ogólniej nazwać je urządzeniami dla branży HoReCa.
  • W zależności od tego, ilu gości odwiedza lokal i jakie są ich kawowe gusta, należy poszukać nieco innego ekspresu gastronomicznego: automatycznego, kolbowego lub przelewowego.
  • Profesjonalne serwowanie kawy nie ogranicza się jedynie do ekspresu i ziaren. Potrzebne są też akcesoria, które stworzoną atrakcyjną oprawę dla napoju.

Wybór ekspresu gastronomicznego – na to zwróć uwagę!

Chcesz stworzyć unikalną atmosferę i podkreślić kunszt lokalu?

W takiej sytuacji bardzo dobrze sprawdzi się ekspres kolbowy. Obsługiwany przez wykwalifikowanego i doświadczonego baristę stwarza okazję do przyrządzenia wyjątkowych napojów, spełniających oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserów. Nie bez znaczenia jest też wygląd kolbowego ekspresu gastronomicznego. Ten kojarzy się z tradycyjnymi, włoskimi kawiarniami i tworzy przytulną, unikalną atmosferę, za którą goście też są gotowi zapłacić. Połącz ekspres kolbowy z wysokiej jakości ziarnami, a zyskasz szansę na stworzenie najlepszej oferty kawowej w mieście!

Twój lokal odwiedza wiele osób i oczekuje kawy standardowej jakości?

W przypadku, gdy cenisz szybkość przygotowania kawy i powtarzalność smaków, a Twoi goście preferują klasyczne warianty napoju, wybierz automatyczny ekspres gastronomiczny. To urządzenie łatwe w obsłudze i wydajne, które jest też uniwersalne – sprawdzi się zarówno w kawiarni, restauracji, jak i przy obsłudze cateringowej wydarzenia każdej wielkości. Na korzyść przemawia też duża różnorodność urządzeń. Znajdziesz wśród nich zarówno model o podstawowej funkcjonalności, jak i sprzęt z dodatkowymi funkcjami, jak opcja przygotowania dwóch kaw jednocześnie, podgrzewacz filiżanek, przycisk oszczędniejszego zużycia energii i automatyczne czyszczenie.

Potrzebujesz ekspresu do serwowania kawy podczas śniadań w hotelu/pensjonacie/schronisku?

Poranne posiłki, często wliczone w cenę noclegu to codzienność wielu hoteli, pensjonatów, schronisk. W takich miejscach bardzo dobrze sprawdzi się zarówno automatyczny, jak i przelewowy ekspres do kawy. Pierwszy jest bardziej zaawansowany i dlatego droższy. Drugi zdobędziesz za mniejszą cenę, ale za to umożliwi on przygotowanie wyłącznie „tradycyjnej”, filtrowanej kawy ze zmielonych wcześniej ziaren. Jeśli gościom Twojego lokalu i tak wystarczy ten zwykły napój, ewentualnie z osobno dodawanym mlekiem, to żaden problem; ekspres przelewowy będzie odpowiedni.

Dobry ekspres gastronomiczny to nie wszystko – zadbaj też o akcesoria i dodatki!

Nawet prawidłowo zaparzona kawa nie zrobi najlepszego wrażenia, jeśli podasz ją w przypadkowej filiżance i nie zadbasz o odpowiednie „doprawienie” napoju. Upewnij się więc, że masz w swoim wyposażeniu również elegancką zastawę, smakowe syropy, cukier w saszetkach i topping mleczny. Przydadzą się też kubeczki do zabrania kawy na wynos (to coraz popularniejsza praktyka) i drewniane mieszadełka.

Najnowsze artykuły