Startuje Festiwal Opolskich Smaków
Festiwal Opolskich Smaków, rozpocznie się dziś o godzinie 15:00. Na placu Kopernika rozstawiają się już wystawcy ze swoimi produktami, a na scenie próby mają młodzi artyści. A o 14:00 na miejscu pojawi się Wawel Truck.
Od 15:00 na spragnionych dobrego jedzenia czekać będą również food trucki oferujące dania z różnych zakątków świata, między innymi: Ameryki, Grecji, Meksyku oraz Japonii. Największa na Opolszczyźnie impreza kulinarna to również świetna okazja do degustacji piw rzemieślniczych o unikatowych smakach i aromatach, które zostały stworzone przez małe browary z pasją i dbałością o najwyższą jakość.
Nie zabraknie spotkań z pasjonatami gotowania, dzięki którym poznamy bogactwo i różnorodności tradycji kulinarnej naszego regionu. Szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania, których będzie można skosztować. Główną gwiazdą Festiwalu będzie pochodzący ze Śląska Kuba Tomaszczyk, najmłodszy w Polsce zwycięzca popularnego programu ,,MasterChef” oraz finalista ,,MasterChef Junior”. Jego sobotni pokaz (26 sierpnia) dostarczy niezapomnianych kulinarnych inspiracji, a przygotowane przez niego dania z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty dla małych i dużych, podczas których będzie można przygotować zdrowe, dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego. To także ciekawe panele dyskusyjne oraz świetna muzyka. A tej z pewnością nie zabraknie. Wszystko za sprawą Craft Music City, trzydniowego konkursu muzycznego, który odkryje oraz przedstawi szerszej publiczności młodych, debiutujących artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało dziewięciu finalistów, którzy zaprezentują się na scenie festiwalu i powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O tym, kto zwycięży zdecydują uczestnicy imprezy.
XIV Festiwal Opolskich Smaków FOOD & MUSIC
PROGRAM:
Piątek 25 sierpnia 2023 r.
15.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
15.00 – 20.00 – Wawel Truck – interaktywna ciężarówka pełna atrakcji
15.00 – 18.00 – Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)
15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice – Danielem Lazinka: Pranzunki – popularna potrawa śląskiej wsi.
15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – rosotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna.
18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu
18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City
Sobota 26 sierpnia 2023 r.
12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości
12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami
13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.
13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem
13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):
– Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim
– Danie główne: casolett z golonką i fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi
– Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady
15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice – Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.
15.00 -15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą
16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.
18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City
Niedziela 27 sierpnia 2023 r.
12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.
12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim
13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej patelni
15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.
15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora
15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.
16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.
18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City