Przed nami Festiwal Opolskich Smaków

W pędzie codzienności zapominamy o ciele i duszy, karmimy się fast foodami i fast newsami. Warto znaleźć jednak czas dla siebie i zwolnić. Tegoroczna edycja Festiwalu Opolskich Smaków nawiąże do idei slow life, a Opole jest idealnym miejscem do odnalezienia tego rytmu. Będzie to pierwsza miejska impreza na zrewitalizowanym placu Kopernika.

Idea slow – z czym to się je?

Moda na slow food opanowuje cały świat, naturalną rzeczą jest więc, że dotarła także do Opola! Trend ten powstał po to, by zachęcić ludzi do zdrowego trybu życia i przeciwstawienia się wszechobecnej kulturze fast food. Społeczeństwo zaczyna doceniać naturalne produkty – ich znaczenie dla zdrowia oraz smak. Celem ruchu slow food jest ocalenie regionalnych potraw, dań które odchodzą w zapomnienie oraz zdrowej żywności, co jest bliskie idei, która przyświeca naszemu festiwalowi już od 11 lat.

– Ludzi należy uczyć spożywania ekologicznych produktów. Jedzenie ma być przyjemnością. Musimy być świadomi smaków, zapachów i tego co spożywamy. Należy nauczyć się celebracji posiłków. Jest to opozycja dla wszechobecnego ruchu fast food, który zniszczył nasze poczucie smaku serwując słone, tłuste i niezdrowe jedzenie, które pochłaniamy w biegu – wyjaśnia Alicja Sajewicz z Wydziału Promocji UMO. – Dlatego chcemy, aby Festiwal Opolskich Smaków stał się nauką kulturalnego jedzenia i korzystania z bogactwa smaków, jakie oferują nam lokalne gospodarstwa.

Gwiazdy gotują

Na kulinarnej scenie zobaczymy w tym roku dwie znane postacie. Pierwsza to Paulina Foremny (na zdjęciu) –  zwyciężczyni ostatniej edycji programu MasterChef Junior. 12-letnia dziewczynka pokonała w rywalizacji kilkunastu młodych kucharzy i otrzymała atrakcyjne nagrody. Podobno przygodę z gotowaniem zaczęła w wieku… trzech lat. Przyprowadźcie swoje dzieci w niedzielę, bo jest szansa, że dzięki Paulinie odkryją w sobie kulinarnego bakcyla.

Drugim gościem będzie człowiek z nazwiskiem i … dobrym smakiem – Jakub Kuroń, syn Macieja i wnuk Jacka Kuronia. Na co dzień zarządza dwoma warszawskimi restauracjami. Wspólnie z bratem gospodarz program „Kuroniowie rozgryzają” w telewizji Kuchnia +. Autor i współautor książek: „Kuroniowie przy stole” i „Rodzinna książka kucharska Kuroniów”. Podczas pokazów i warsztatów uczy technik gotowania, dzieli się wiedzą na temat kulinariów i przygotowuje dania z całego świata (od Europy po Karaiby). Prywatnie jest miłośnikiem kuchni polskiej w jej nowoczesnym wydaniu.

Przystawki i desery

Dwa dni festiwalu (27-28 lipca) upłyną nam w strefie chillout z palmami, roślinnością tropikalną (np. bananowce), parasolami, leżakami, hamakami i eko lampionami. Strefa chillout sprzyja wakacyjnemu lenistwu i nada imprezie niepowtarzalny klimat. To doskonałe miejsce dla całych rodzin, w którym będzie można odpocząć, zjeść, a także posłuchać dobrej muzyki. W sobotę na festiwalowej scenie zagra POLA RISE – młoda wokalistka, autorka tekstów i kompozytorka. Jej debiutancki mini-album został bardzo dobrze przyjęty zarówno przez dziennikarzy jak i publiczność. Jeden z utworów znalazł się na amerykańskiej składance BalconyTV wśród najlepszych wykonań live z całego świata. Piosenka „ Fear” została nominowana przez ChilliZet w plebiscycie na Chilloutowy utwór roku, natomiast utwory „Hear you” i „Silence” zostały wykorzystane w serialu TVN „ Pod Powierzchnią”. Pola została nominowana do tegorocznej nagrody Fryderyk w kategorii „Debiut Roku”. W niedzielę przeniesiemy się na Kubę dzięki zespołowi SON DE CUBA. Misją trio jest propagowanie kultury Kuby oraz kontynuowanie dzieła założyciela zespołu, znakomitego kubańskiego wokalisty – Renella Valdes Cepero. W repertuarze zespołu znajdują się piosenki największych gwiazd muzyki kubańskiej tj. Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer czy Eliades Ochoa.

Jak co roku podczas festiwalu będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, kupić lokalne produkty, zjeść niepowtarzalne potrawy z food trucków i wziąć udział w warsztatach świadomości ciała w ruchu intuicyjnym (sobota) oraz Jogi Kundalini (niedziela) – odmianie jogi, która łączy w sobie wszystkie techniki oddziaływania na umysł i ciało: ćwiczenia fizyczne, oddechowe, medytacje, mantry, mudry (ruchy rąk).

Najnowsze artykuły