Nowe smaki na mieście!

Opolanie mają już możliwość spróbowania kuchni czeskiej, indyjskiej i gruzińskiej oraz wypicia wyjątkowej kawy i zjedzenia ciasta. Cztery nowe lokale otworzyły swoje podwoje.

W samym sercu miasta, czyli w opolskim Rynku (w miejscu dawnej Melby) działa już gruzińska restauracja „Qvevri”, którą prowadzą doskonale znani i lubiani własciciele piekarni gruzińskiej, mieszczącej się na ul. Spychalskiego. Z powodu dużego zainteresowania wschodnimi wypiekami, postanowili otworzyć drugi punkt przy ul. Reymonta, a teraz poszli krok dalej i uruchomili restaurację z prawdziwego zdarzenia. Żeby jak najwierniej oddać smaki kuchni gruzińskiej, do Opola sprowadzono trzech profesjonalnych kucharzy z Gruzji. Także sam lokal utrzymany jest w klimacie tego kraju. W środku znajdziemy tradycyjne pamiątki i stroje z tamtych rejonów. Do klimatu nawiązuje także nazwa restauracji – „Qvevri”, która oznacza gliniane naczynie przeznaczone do produkcji wina.

Najważniejsza jest jednak karta dań. Flagową potrawą restauracji jest chaczapuri – gruziński placek zapiekany z serem, który występuje w kilku różnych wariantach. Zjemy także najbardziej popularną potrawę w Gruzji, czyli chinkali – duże kołduny wypełnione bulionem i mięsem lub serem. Dodatkowo w menu znajdą się m.in. bakłażany z orzechami, sałatki i zupy – w sumie około 20 różnych potraw oraz paleta win.

Miłośnicy knedlików z różnymi gulaszami, smażonego syra, czy cesnekovej polevki swoje podniebienie ukoją w „Českiej hospodzie U Czechofila”, która działa już w Domku Lodowym przy Stawku Zamkowym na ul. Barlickiego. Restauracja oferuje przystawki, dania główne mięsne i bezmięsne, zupy, sałatki i desery, a także coś specjalnie dla najmłodszych oraz całą paletę piw i win z Czech oraz Moraw. Poza tym właściciele planują prezentację czeskiej kultury: projekcje filmów, spotkania literackie i wystawy fotograficzne.

„Przeniesiemy Cię do świata maharadżów, bollywoodu, świątyń i bazarów. Słyszysz ten gwar? Smażące się samosy, klakson tuk-tuka, mantry z przydrożnej świątyni. Bollywoodzkie hity z weselnej parady?” – tak kusi klientów indyjska restauracja Samsara, przy ul. Ściegiennego. W restauracji skosztujemy m.ni. Biryani (na bazie ryżu) Aloo Mutter Bhaji, Rajma Masala (indyjska wersja fasolki po bretońsku), Chhole Masala (na bazie ciecierzycy), Paneer (ser z sosem), Baingam Bharta (krem z bakłażana) oraz wiele innych dań głównych, przystawek i starterów.

Pyszna kawa, ciasto, śniadanie albo lunch są mocną stroną lokalu San Sebastian na pl. Sebastiana. Zjemy tam między innymi: chrupiąca bagietkę z pyszną zawartością, quiche, owsiankę, sałaty, drożdżówki i lody.

Najnowsze artykuły