Podzielmy się świątecznymi potrawami. Zostawmy je w lodówce społecznej

Święta Bożego Narodzenia oznaczają m.in. suto zastawiony stół. Bardzo często przygotowanego jedzenia jest zbyt dużo i w konsekwencji po świętach trafia ono do kosza. Zamiast marnować żywność, zostawmy ją w lodówce społecznej. Polski Czerwony Krzyż przypomina o swoich dwóch lodówkach, które stoją w przestrzeni miejskiej Opola. Skorzystają na tym osoby potrzebujące.

Jedna z lodówek społecznych znajduje się przy ul. Krakowskiej 51 , przy wejściu do siedziby opolskiego oddziału PCK. Drugą można znaleźć przy ul. Sienkiewicza 2 obok punktu socjalnego. Działają one od ponad roku. Do nich możemy włożyć produkty, których nie jesteśmy w stanie spożyć przez ich nadmiar.

Z lodówek może skorzystać każdy, kto jest w trudniejszej sytuacji materialnej. Dzięki nim ograniczamy marnowanie żywności, która wciąż nadaje się do spożycia – mówi Dawid Drożdż, dyrektor opolskiego oddziału PCK.

Do lodówek nie powinniśmy wkładać produktów z krótkim terminem ważności bądź surowego mięsa, itp.

Ważne abyśmy wkładali do lodówek te potrawy, które sami byśmy zjedli. Muszą być one szczelnie zapakowane wraz z oznaczeniem typu potrawy oraz datą wytworzenia. To bardzo pomoże w ocenie czy produkt nadaje się do spożycia. Przede wszystkim apelujemy, by nie dawać surowego mięsa, jajek, ciasta na np. pierogi czy na chleb. Wkładajmy gotowe wyroby podkreśla dyrektor PCK Opole.

Nad lodówką czuwają pracownicy PCK, którzy regularnie monitorują obłożenie urządzeń oraz to, co się w nich znajduje.

Lodówka znajdująca się pod punktem socjalnym jest kontrolowana przez koordynatorki, które jednocześnie zajmują się wydawaniem posiłków. Dokonują takiej inwentaryzacji, tj. sprawdzają co się w lodówce znajduje, czy nie ma jakiś podejrzanych przedmiotów, itp. Pamiętajmy, że to miejsce z obopólną korzyścią, więc nie wkładajmy tam śmieci. Ideą jest ograniczenie marnowania żywności oraz wsparcie tych, którzy tej pomocy potrzebują – mówi Drożdż

Pamiętajmy, aby dzielić się jedzeniem nie tylko w święta. Przez cały rok możemy udać się do lodówki, aby oddać choćby niewielką część żywności, której nie jesteśmy w stanie przejeść.

Jakub Koziarz

Dziennikarz, autor tekstów, zajmuje się fotografią, realizacją wideo oraz montażem filmów. W Czasie na Opole zajmuje się tematami kulturalnymi, tj. promocją wydarzeń miejskich oraz ich relacjonowaniem.

Najnowsze artykuły