Rozpoczął się Festiwal Opolskich Smaków. Jest pysznie i muzycznie [GALERIA]

Punktualnie o 15:00 rozpoczął się  Festiwal Opolskich Smaków. Na placu Kopernika na opolan i turystów czekają stoiska z potrawami z całego świata, miodami, przyprawami i napojami. Nowością w tym roku Craft Music City czyli konkurs dla młodych kapel. Festiwal potrwa do niedzieli w tym czasie zaplanowano mnóstwo wydarzeń. 

Sobota 26 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze,  Food Trucki

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami

13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.

13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem

13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):

– Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim

– Danie główne: casolett z golonką i  fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi

– Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady

15.00 – 18.00 –  Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice –   Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.

15.00 -15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.

18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City

 

Niedziela 27 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim

13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej  patelni

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.

15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora

15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.

18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City

Najnowsze artykuły