Podzielmy się świątecznymi potrawami. Zostawmy je w lodówce społecznej
Święta Bożego Narodzenia oznaczają m.in. suto zastawiony stół. Bardzo często przygotowanego jedzenia jest zbyt dużo i w konsekwencji po świętach trafia ono do kosza. Zamiast marnować żywność, zostawmy ją w lodówce społecznej. Polski Czerwony Krzyż przypomina o swoich dwóch lodówkach, które stoją w przestrzeni miejskiej Opola. Skorzystają na tym osoby potrzebujące.
Jedna z lodówek społecznych znajduje się przy ul. Krakowskiej 51 , przy wejściu do siedziby opolskiego oddziału PCK. Drugą można znaleźć przy ul. Sienkiewicza 2 obok punktu socjalnego. Działają one od ponad roku. Do nich możemy włożyć produkty, których nie jesteśmy w stanie spożyć przez ich nadmiar.
– Z lodówek może skorzystać każdy, kto jest w trudniejszej sytuacji materialnej. Dzięki nim ograniczamy marnowanie żywności, która wciąż nadaje się do spożycia – mówi Dawid Drożdż, dyrektor opolskiego oddziału PCK.
Do lodówek nie powinniśmy wkładać produktów z krótkim terminem ważności bądź surowego mięsa, itp.
– Ważne abyśmy wkładali do lodówek te potrawy, które sami byśmy zjedli. Muszą być one szczelnie zapakowane wraz z oznaczeniem typu potrawy oraz datą wytworzenia. To bardzo pomoże w ocenie czy produkt nadaje się do spożycia. Przede wszystkim apelujemy, by nie dawać surowego mięsa, jajek, ciasta na np. pierogi czy na chleb. Wkładajmy gotowe wyroby – podkreśla dyrektor PCK Opole.
Nad lodówką czuwają pracownicy PCK, którzy regularnie monitorują obłożenie urządzeń oraz to, co się w nich znajduje.
– Lodówka znajdująca się pod punktem socjalnym jest kontrolowana przez koordynatorki, które jednocześnie zajmują się wydawaniem posiłków. Dokonują takiej inwentaryzacji, tj. sprawdzają co się w lodówce znajduje, czy nie ma jakiś podejrzanych przedmiotów, itp. Pamiętajmy, że to miejsce z obopólną korzyścią, więc nie wkładajmy tam śmieci. Ideą jest ograniczenie marnowania żywności oraz wsparcie tych, którzy tej pomocy potrzebują – mówi Drożdż
Pamiętajmy, aby dzielić się jedzeniem nie tylko w święta. Przez cały rok możemy udać się do lodówki, aby oddać choćby niewielką część żywności, której nie jesteśmy w stanie przejeść.