Pyszności z całego świata na Festiwalu Opolskich Smaków

Festiwal Opolskich Smaków, jak co roku, zapowiada niezapomniany weekend pełen pyszności i dobrej muzyki. W dniach 25-27 sierpnia miłośnicy kuchni regionalnej oraz melomani po raz czternasty spotkają się na placu Kopernika, aby wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu.

Smaki Ameryki, Grecji, Meksyku, a nawet Japonii

Tradycyjnie już, przed Centrum Handlowym Solaris pojawią się domki wystawiennicze z pysznościami lokalnych producentów i restauratorów. Na spragnionych dobrego jedzenia czekać będą również food trucki oferujące dania z różnych zakątków świata, m.in.: Ameryki, Grecji, Meksyku oraz Japonii. W dniu otwarcia festiwal odwiedzi także wyjątkowo słodka, interaktywna ciężarówka Wawel Truck serwująca słodkie zabawy ze słodyczami w roli głównej. Największa na Opolszczyźnie impreza kulinarna to również świetna okazja do degustacji piw rzemieślniczych o unikatowych smakach i aromatach, które zostały stworzone przez małe browary z pasją i dbałością o najwyższą jakość.

Placki ziemniaczane były pierwsze

Nie zabraknie spotkań z pasjonatami gotowania, dzięki którym poznamy bogactwo i różnorodności tradycji kulinarnej naszego regionu. Szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania, których będzie można skosztować. Główną gwiazdą Festiwalu będzie pochodzący ze Śląska Kuba Tomaszczyk najmłodszy w Polsce zwycięzca popularnego programu ,,MasterChef” oraz finalista ,,MasterChef Junior”. Jego sobotni pokaz (26 sierpnia) dostarczy niezapomnianych kulinarnych inspiracji, a przygotowane przez niego dania z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

– Od przedszkola pomagałem w kuchni babci. Kiedy miałem 6-7 lat pokusiłem się o zrobienie samodzielnie pierwszego dania. Pamiętam, że były to placki ziemniaczane. W Opolu będę chciał pokazać tajniki różnych kultur kulinarnych połączonych na jednym talerzu. Kto wie, może nawet kuchnię orientalną ze śląską – mówi Kuba Tomaszczyk.

Pysznie, ale też muzycznie

Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty dla małych i dużych, podczas których będzie można przygotować zdrowe, dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego. To także ciekawe panele dyskusyjne oraz świetna muzyka. A tej z pewnością nie zabraknie. Wszystko za sprawą Craft Music City, trzydniowego konkursu muzycznego, który odkryje oraz przedstawi szerszej publiczności młodych, debiutujących artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało dziewięciu finalistów, którzy zaprezentują się na scenie festiwalu i powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O tym, kto zwycięży zdecydują uczestnicy imprezy.

– Zapraszam na to niezwykłe wydarzenie. Będzie wspaniała okazja spróbowania przepysznych regionalnych potraw, ale nie tylko, bo zagości u nas także światowa kuchnia. Spodziewam się wielu smakoszy z Opola, województwa, a nawet Polski, tak jak to bywało na poprzednich festiwalach smaków – mówił podczas konferencji prasowej prezydent Opola, Arkadiusz Wiśniewski.

Organizatorami XIV Festiwalu Opolskich Smaków są: Miasto Opole, Centrum Handlowe „Solaris“ oraz Agencja „Craft Music“. Partnerzy wydarzenia to: Energetyka Cieplna Opolszczyzny S.A., Opolska Regionalna Organizacja Turystyczna, Lasy Państwowe, Zakład Komunalny w Opolu oraz Narodowe Centrum Polskiej Piosenki.

Dariusz Król

Znawca futbolu, pomysłodawca i były redaktor naczelny ogólnopolskiego tygodnika „Tylko piłka”. W przeszłości także dziennikarz tygodnika i dziennika Gazeta Opolska (m.in. kierownik działu sportowego). Obecnie redaktor magazynu „Opole i kropka” i Czasu na Opole, w których zajmuje się głównie tematami z życia miasta, historią i sportem.

Najnowsze artykuły