Przed nami drugi dzień Festiwalu Opolskich Smaków [PROGRAM + Galeria zdjęć]
Pierwszy dzień Opolskiego Festiwalu Smaków przyciągnął tłumy na plac Kopernika. Dziś powinno być podobnie, a to za sprawą m.in gotowania z Kubą Tomaszczykiem najmłodszym zwycięzcą MasterChefa. A co przygotuje dla opolan? Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim. Danie główne: casolett z golonką i fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi. Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady. To jednak nie wszystko:
12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki
12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!
12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości
12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami
13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.
13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem
13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):
15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice – Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.
15.00 -15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą
16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.
18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City