Festiwal Smaków rusza już w piątek

Festiwal Opolskich Smaków, jak co roku, zapowiada niezapomniany weekend pełen pyszności i dobrej muzyki. W dniach 25-27 sierpnia miłośnicy kuchni regionalnej oraz melomani już po raz czternasty spotkają się na placu Kopernika, aby wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu.

Tradycyjnie, przed Centrum Handlowym Solaris pojawią się domki wystawiennicze z pysznościami lokalnych producentów i restauratorów. Ich rozstawianie rozpocznie się już w środę od samego rana. Na spragnionych dobrego jedzenia czekać będą również food trucki oferujące dania z różnych zakątków świata, między innymi: Ameryki, Grecji, Meksyku oraz Japonii. W dniu otwarcia, festiwal odwiedzi także wyjątkowo słodka, interaktywna ciężarówka Wawel Truck serwująca słodkie zabawy ze słodyczami w roli głównej. Największa na Opolszczyźnie impreza kulinarna to również świetna okazja do degustacji piw rzemieślniczych o unikatowych smakach i aromatach, które zostały stworzone przez małe browary z pasją i dbałością o najwyższą jakość.

Nie zabraknie spotkań z pasjonatami gotowania, dzięki którym poznamy bogactwo i różnorodności tradycji kulinarnej naszego regionu. Szefowie kuchni znanych restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj zaprezentują swoje popisowe dania, których będzie można skosztować. Główną gwiazdą Festiwalu będzie pochodzący ze Śląska Kuba Tomaszczyk, najmłodszy w Polsce zwycięzca popularnego programu ,,MasterChef” oraz finalista ,,MasterChef Junior”. Jego sobotni pokaz (26 sierpnia) dostarczy niezapomnianych kulinarnych inspiracji, a przygotowane przez niego dania z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Festiwal Opolskich Smaków to także warsztaty dla małych i dużych, podczas których będzie można przygotować zdrowe, dietetyczne jedzenie, udekorować wakacyjne smakołyki, czy przygotować ozdoby z wosku pszczelego. To także ciekawe panele dyskusyjne oraz świetna muzyka. A tej z pewnością nie zabraknie. Wszystko za sprawą Craft Music City, trzydniowego konkursu muzycznego, który odkryje oraz przedstawi szerszej publiczności młodych, debiutujących artystów. Wśród zgłoszeń jury konkursowe wybrało dziewięciu finalistów, którzy zaprezentują się na scenie festiwalu i powalczą o nagrodę w postaci własnego koncertu w Narodowym Centrum Polskiej Piosenki. O tym, kto zwycięży zdecydują uczestnicy imprezy.

 

XIV Festiwal Opolskich Smaków FOOD & MUSIC
PROGRAM:

Piątek 25 sierpnia 2023 r.

15.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

15.00 – 20.00 – Wawel Truck – interaktywna ciężarówka pełna atrakcji

15.00 – 18.00 – Akademia golfa dla dzieci (Karolinka Golf Park)

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem kuchni restauracji Śtantin Stare Siołkowice – Danielem Lazinka: Pranzunki – popularna potrawa śląskiej wsi.

15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Przystawka – tatar z śledzia z majonezem lubczykowym, podany na toście francuskim oraz danie główne – rosotto z kaszanką, jabłkiem, rzodkiewką i śmietaną z Olesna.                          

18.00 – Oficjalne otwarcie festiwalu

18.00 – 21.00 –  Koncerty finalistów Craft Music City

 

Sobota 26 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze,  Food Trucki

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

12.00 – 17.00 – Warsztaty dla dzieci: Lukrowanie wakacyjnych słodkości

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefową kuchni Bistro Finezja z Tułowic – Kingą Gallą: Faworki z karpia niemodlińskiego w dwóch odsłonach: z musem z pieczonej dyni i papryki oraz sosem chrzanowym z kaparami

13.00 – 18.00 – Zajęcia plastyczne i edukacyjne dla dzieci „Las i jego dobro”.

13.00 – 13.30 – Panel dyskusyjny: Od czego zacząć przygodę z dobrym piwem

13.30 – 18.00 – Gotowanie z Kubą Tomaszczykiem (MasterChef Junior, MasterChef):

Starter: tatar z sarny, marynowane grzyby, grzanka z pesto ziołowym i olejem Głubczyckim

Danie główne: casolett z golonką i  fasolą Wrzawską, kiełbasą jałowcową i udkami kaczymi

Deser: sernik z mascarpone z karmelizowanymi owocami leśnymi i z ziemią z czekolady

15.00 – 18.00 –  Gotowanie z szefem restauracji Zamkowy Młyn Krapkowice –   Arkadiuszem Chwałkiem: Karminadle z tymiankiem, pure ziemniaczanym z nutą musztardową oraz musem z pietruszki i sianem z pora.

15.00 -15.30 – Panel dyskusyjny: Produkty pszczele żywią i leczą

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las jako spiżarnia i nie tylko.

18.00 – 21.00 – Koncerty finalistów Craft Music City

 

Niedziela 27 sierpnia 2023 r.

12.00 – 18.00 – Jarmark Produktów Regionalnych, Piwa Rzemieślnicze, Food Trucki

12.00 – 15.00 – Gotowanie z szefem Restauracji Hotelu Mercure Opole – Radkiem Bebekiem: Żurek na maślance.

12.00 – 17.00 – Warsztaty: Zdrowa kuchnia dla każdego!

13.00 – 17.00 – Warsztaty: Zabawy z woskiem pszczelim

13.00 – 17.00 – Gotowanie z Karolem Kus (kanał „Masz to w lesie”) na wielkiej  patelni

15.00 – 18.00 – Gotowanie z szefem restauracji Opolanka – Marcinem Klichem: Mus z chałwy, przecier z czarnej porzeczki i ciasto parzone.

15.00 – 18.00 – Gotowanie z Adrianem Feliksem (Top Chef): Curry drobiowe z trawą cytrynową i kus kusem z kalafiora

15.00 – 15.30 – Panel dyskusyjny: Pszczoły to sól ziemi – bez nich nie przeżyjemy.

16.00 – 16.30 – Panel dyskusyjny: Las w życiu codziennym.

18.00 – 21:00 – Koncerty finalistów Craft Music City

Najnowsze artykuły